© Ribelle Clinic

PRP - för hudföryngring och ökad hårtillväxt

PRP FÖRYNGRAR DIN HUD SAMT STIMULERAR HÅRTILLVÄXT

PRP är en förkortning och står för Platelet Rich Plasma som översatt till svenska betyder trombocytrik plasma. Trombocyter (blodplättar) är en del av blodet och innehåller naturliga tillväxtfaktorer, små proteiner eller hormonlika signalämnen som reglerar utveckling och tillväxt av våra vävnader. Behandlingen är därför en av de mest effektiva för hudföryngring och är en av de mest effektiva behandlingarna när det gäller att stimulera hårväxt vid oönskat håravfall. PRP är helt naturligt och medför därför en kraftigt reducerad risk för oönskade reaktioner. Studier har visat att PRP-metoden aktiverar nedbrytning av solskadade komponenter och stimulerar produktionen av kollagen och hyaluronsyra naturligt i kroppen.

PRP kan behandla:
Åldrad hud – Huden blir efter behandlingen föryngrad och tåligare, med färre rynkor och ökad elasticitet. Vanliga områden är ansikte, dekolletage och hals.

Oönskat håravfall – Skalp, skägg, ögonbryn.

Huden under ögonen – Ett område som annars kan vara svårt att behandla för att huden är så tunn och känslig.

Ärr – I kombination med microneedling kan vi använda PRP för bättre effekt på ärr, tex acneärr. 

Vem kan genomgå en PRP-behandling?
PRP är kroppseget och för hudförbättring kan i princip alla göra behandlingen. Som vanligt behandlar vi inte om du är gravid, ammar, har en rådande infektion, malignitet, äter immunosuppressiva läkemedel, blodförtunnande etc precis som vid övriga behandlingar. 

Vid håravfall precis som vid alla behandlingar så är det bra att börja i tid. PRP kan aldrig häva total avsaknad av hår, men där vi ser att det finns hårsäckar finns potential för att stimulera hårväxt. 

Ibland orsakas håravfall av andra faktorer som stress eller hormoner. I dessa fall är det viktigt att behandla grundorsaken. I vissa fall behöver man också ta kompletterande blodprover för att screena efter sköldkörtelproblem eller andra bristsjukdomar. Vi alltid noggrant hårbotten för att kunna bedöma hårsäckarna och hur de växer innan vi bedömer att PRP är lämpligt för dig. Gravida/ammande kvinnor behandlas inte.

Hur många behandlingar behövs?
Eftersom ditt eget åldrande fortskrider så är resultatet inte permanent. För hårstimulering rekommenderas 3-4 behandlingar med 4 veckors mellanrum initialt. Har håret blivit tunnare under en längre tid eller om du har en hårsjukdom så kan det behövas fler behandlingar. För ansikte, hals och dekolletage rekommenderas tre behandlingar initialt med 2-4 veckors mellanrum. 

För hållbart resultat rekommenderas en ny behandling var 6e månad. Efter dina första 3 PRP-behandlingar fortsätter tillväxtfaktorerna att verka i huden under en längre tid. Därefter gör vi en uppföljning efter tre månader då det nya, starkare håret vuxit fram för att utvärdera effekt. Hårsäcken är kodad till att krympa och producera tunnare hårstrån, därför behöver du likt fysisk träning underhålla resultatet för att motverka att hårsäcken krymper igen.

Hur går en behandling till?
Vid en PRP- behandling hos oss tar vi först ett blodprov. Ur blodet utvinner vi trombocytkoncentrat. Vid hudförbättring förs PRP ned i huden genom microneedling eller ytlig injicering med tunn nål. Vid skalpbehandling injiceras PRP ned ytligt i skalpen med en tunn nål. Vid injicering i huden erbjuds bedövande salva innan för komfort. Efter behandling med injektionsteknik kan lätt ömhet, svullnad och mindre blåmärken förekomma som försvinner inom en vecka. Du kan uppleva irritation i skalpen efter behandling, vilket brukar gå över efter något dygn. 

Vad händer under processen?
När blodplasman injiceras i skalpen stimuleras stamceller runt hårsäcken, vilket gör att hårsäcken vidgar sig. När hårsäcken blir större börjar den producera ett starkare hårstrå och hårtillväxten ökar. När hårsäcken krymper, vilket sker naturligt med åldern, slutar den producera ett lika starkt hårstrå som den gjorde innan den började krympa. Tillväxten av hårstrået saktas även ner. Detta är en process som sker successivt och är förbestämt genetiskt. PRP-behandlingens funktion är att göda hårsäcken.

I huden stimuleras målceller som genererar en stimulering av kollagen, elastin och hyalouronsyra. Dessa byggstenar är särskilt viktiga för huden och börjar normalt sett minska redan vid 25-30 års ålder vilket gör att huden blir slappare och lättare bildar linjer/rynkor då den tappar sin föryngrande/läkande förmåga. Med PRP återuppväcks dessa celler vilket gör att vi kan vrida tillbaka hudens biologiska klocka. 

Var kan man få PRP?
Behandlingen kan utföras på hela eller delar av hjässa, ögonbryn och skäggväxt. PRP kan även användas på andra delar av kropp som ansikte, hals, dekolltage och händer för hudförbättring. Desto tidigare du börjar med behandlingen desto bättre för ett bättre utgångsläge.  Vi undersöker hårbotten för att kunna bedöma hårsäckarna och hur de växer. Ibland orsakas håravfall av andra faktorer som stress eller hormoner. I dessa fall är det viktigt att behandla grundorsaken tillsammans med PRP.  I vissa fall behöver man också ta blodprover för att screena efter sköldkörtelproblem eller andra bristsjukdomar.  PRP har i vissa fall gett framgångsrika resultat på Alopecia areata som är en sjukdom där immunsystemet angriper hårsäckarna och orsakar fläckvis håravfall. En individuell bedömning sker hos behandlande läkare i samband med konsultation och utgör grunden för en väl genomtänkt behandling. Gravida/ammande kvinnor behandlas inte.

Vad kostar det?
En behandling kostar 4000 kr och det krävs alltid en kur för hållbar effekt. Om du aldrig varit hos oss så är det viktigt att du kommer på en läkarkonsultation (enligt svensk lag) innan vi bokar in dig på håravfallsbehandling och då får du mer information om exakt pris och behandlingsplan för just dina besvär.