© Ribelle Clinic

Hög Intensivt Fokuserad Ultraljud (HIFU) ger en uppstramande effekt utan kirurgi

HIFU FÖR ANSIKTE OCH KROPP, UPPSTRAMANDE BEHANDLING

Sedan 2012 har HIFU haft en ökad popularitet världen över. Behandling är FDA-godkända för att ge diskret lyft och strama upp huden i ansiktet, halsen och på kroppen.

Behandlingen är en avancerad icke-invasivt estetiskt åtgärd. Behandlingen innebär ett icke-kirurgiskt diskret lyft för att strama åt lös hud i ansikte och kropp. Genom denna behandling levereras värmeenergi till huden och underliggande vävnader. Behandlingen når till samma hudlager som ett kirurgiskt ingrepp innebär, för att strama åt huden genom att ge en reaktion i vävnaden direkt under yttersta delen av huden för att sedan producera nya starkare fibrer.

Beroende på utgångläge, kan man räkna med att det oftast räcker med ca tre-sex behandlingar för kännbart och synbart resultat. Alla hudtyper, oavsett kön, kan genomgå behandling med HIFU. 

HIFU – hur fungerar det?
Inledningsvis gör behandlaren en konsultation för att säkerställa att du är mottaglig för behandlingen. Därefter markeras behandlingsområdet och vi applicera en speciell ultraljudsgelé på huden för att den hög intensiva fokuserade ultraljudet leds in i huden till det valda hudlagret samt musklerna under. Detta påverkar kollagen- och elastinfibrerna samt orsakar en sammandragning av vävnader.

HIFU kan behandla lös hud som framträder på ansikte och kropp. Det är även möjligt att effektivt behandla envisa fettdepåer och celluliter genom att gå ner 13 mm under huden och förstöra fettet och strama åt huden.

Vanliga behandlingsområden är:

 • Kinder och käklinje
 • Hals (”kalkonhals”)
 • Mage

  Viktigt att tänka på innan du bokar din behandling
  Viktigt! Innan HIFU-behandlingen bör det ha gått minst fyra veckor sedan senaste fillerbehandling. Det är även optimalt att genomgå fillerbehandling först en månad efter att du har gjort din HIFU-behandling​. Längden på en behandling är beroende på vilket område som ska behandlas. Generellt pågår en behandling från 20 till 40 minuter. Du ska alltid boka en konsultation hos vår hudterapeut innan en HIFU-behandling.

  Vem får inte göra HIFU-behandling?
 • Kvinnor som är gravida eller ammande
 • Personer med hudinfektion/abscess (då huden inte är normal),
 • Personer som nyligen (senaste månaden) fått injektionsbehandling, trådlyft eller kirurgi i behandlingsområdet. 

Att tänka på efter en behandling
Tänk på att det är normalt att huden rodnar lite efter en behandling. Det är dock inte normalt om huden svullnar allvarligt. Den som genomför en HIFU-behandling bör följa dessa tips:

 • Öka ditt dagliga vattenintag,
 • Använd en ansiktsmask med fuktgivande, eller rikligt med fuktgivande kräm första veckan efter din behandlingen,
 • Undvik bastu, ånga och drastiska aktiviteter och liknande i två dagar efter behandlingen,
 • Undvik spabehandlingar, massage och liknande i två dagar efter behandlingen,
 • Undvik makeup direkt efter behandlingen

Resultat och varaktighet
Vanligtvis behövs endast 3-6 behandlingar för att huden ska stramas åt med HIFU-behandlingen. Det första resultatet med behandlingen kan visas sig tre månader efter behandlingen och huden kan då kännas lite stramare. Om man behandlar fettkuddar (t e x dubbelhaka) kan man se effekt efter ca 3 månader. Kollagen- och elastinproduktionen pågår mellan 1-3 månader vilket krävs för att huden ska återställa nya och starkare kollagen och elastinfibrer. Det slutliga resultatet visar sig således efter cirka tre månader efter utförd behandling.

Hur länge resultatet varar varierar från person till person och beror på bl.a. ålder, medicinering, rökning och hudkvalité. Men vanligtvis varar resultatet cirka ett till två år efter utförd behandling.


Biverkningar eller risker
HIFU en icke kirurgisk behandling som inte kräver återhämtningstid. Metoden har använts världen över och omfattningen av utförda behandlingen har gjort den till en säker behandling. Metoden är säker och ger inga bestående biverkningar.

Normalt förekommande biverkningar är följande:

 • ökad rodnad,
 • viss svullnad
 • viss obehag/smärta under pågående behandling som avtar väldigt fort efter behandlingen.

  Mycket sällsynta biverkningar:
 • Nervskada
 • Blödning
 • Ärrvävnad

  Notera att rodnaden, svullnaden samt stickningar kan hålla i sig i några timmar och försvinner oftast under samma dag. Detta är en bra indikation på att kollagenprocessen har påbörjats. En del personer kan uppleva viss smärta vid känningar i flera dagar efter HIFU-behandlingen. Detta är normalt och beror på att man har arbetat med hudens nedre lager som börjar stramas åt.

  Om du är intresserad av denna behandling ska du boka en konsultation hos våra hudterapeuter. Detta besök är kostnadsfritt och är ett krav inför en ny behandlingskur med HIFU. Priserna för behandlingen med HIFU gäller per tillfälle och framgår på bokningssidan. Observera att det krävs flera behandlingar för att uppnå synbart resultat.